Дохід у Мереживі

Як пройти крізь інтернет-хащі, не потонути в (інтер)нетрях, вибратись із (інет)трісця й дістатись сяйних вершин доходу й прибутку.

Способи заробітку в Інтернеті: гієрархія брудности

02.08.2010 · 5 коментарів · Для початківців, Заробіток

Способи заробітку бувають різні. Одним із критеріїв їх класифікації може виступити брудність – аморальність, шкідливість, навіть злочинність – відповідного способу.

Бо, все ж таки, коли йдеться про заробіток грошей, не доводиться чекати на якусь особливу чистоту чи шляхетність: далебі, це не альтруїзм, не доброчинність і не високі духовні пориви; це - про забезпечення свого матеріяльного існування, про задоволення своїх фізичних потреб. Але заробляти можна приносячи користь иншим, або, принаймні, не надто їм шкодячи, а можна відверто або приховано діяти їм на шкоду, цупити їхні ресурси й наживатись на тому. Ясно, що перші методи якщо й подеколи не цілком поважні й схвальні, то вони принаймні явно “чистіше” за останні.

В основу такої класифікації, отже, береться те, наскільки певний спосіб заробітку, певна діяльність є вигідною, корисною для споживача – джерела заробітків, а не для самого “заробітчанина”.

І тут, ув Інтернеті, як і в реяльному житті, ми маємо повний спектр оцінок – від заробітків цілком пристойних, “білих”, до відверто злочинних, “брудних”, дізнавшись про суть яких, стає й моторошно й гидко від самого їх існування.

Але жити якось людям треба, а значить – треба заробляти. І тут уже “хто на що вчився”. Тому на питання використовувати (чи не використовувати) певний спосіб заробітків у залежности від його брудности кожен веб-майстер відповідає, спираючись на свої уявлення по мораль, на свій життєвий досвід, на свої можливости, набуті навички, здібности, врешті решт, але зовсім не в останню чергу, на свій поточний матеріяльний стан. Бо коли припече – межу допустимої брудности заробітків може бути ду-уже зсунуто в брутальний бік. Це життя…

Дехто взагалі заявляє, що всі ці розмови про мораль і совість – від лукавого й лише заважають роботі: Хочешь заработать в Интернет? Забудь о совести и сомнениях!. Дехто, знайшовши якусь більш-менш прибутковий спосіб, заявляє, що той спосіб, начебто, цілком допустимий, але от, мовляв, нижче - ні в якому разі – то брудно. І тут знову у кожного своя межа: для когось партнерки-лохотрони цілком прийнятні, а комусь і реклама видається неприйнятним брудом.

Отже, не претендуючи на якусь там особливу об'єктивність, автор вирішив скласти свою гієрархію способів брудности заробітків в Інтернеті. Якщо хтось не згодний – критика в коментарях вітається.

  1. Пожертви. А що, також спосіб заробітку, хіба ні? Спосіб у наших пост-советських широтах не надто поширений (в клятих “буржуїв” більше – так то ж “буржуї”…), але тут споживач сам визначає, скільки він хоче віддати автору – якою сумою віддячити його за отримані вигоди. Куди вже біліще?
  2. Крамниці. В принципі, заробіток цілком пристойний, добре відомий з життя реяльного, здавалося б усе має бути цілком прозоро… хоча почитавши наприклад, от такі відгуки Интернет-магазин Sokol.ua — EPIC FAIL! хочеться перемістити цей пункт кудись нижче, аби не під сателіти. На все ж таки залишимо допоки цей пункт другим.
  3. Робота на замовлення (freelance). Цілком поширений, і в принципі, білий спосіб, єдине що з гарантіями якости послуг, з одного боку, й оплати, з иншого, можуть виникнути проблеми – все ж таки робота штучна.
  4. Партнерський маркетин. Знову ж таки, в принципі, нічого особливо аморального, але декотрі методи, а саме потреба будь й будь як всучити товар, можуть дошкуляти. Але врешті решт, клієнтом партнера є партнерка – вона виплачує йому винагороду, а сам споживач нерідко цікавить партнера мало. Тому автор поставить цей спосіб на третє місце.
  5. Продаж покликів. Так, автор розмістить це перед рекламою. Попри те, що дехто нарікає на начебто аморальність цього способі заробітків, насправді, аморальною є радше робота пошуковців – адже вони використовують працю инших, притому отримуючи прибуток, і нічого не платять у замін. Користувачам ділянок то не особливо шкодить, а веб-майстрам допомагає вижити. Це, радше, свого роду реклами – виключно для пошуковців.
  6. Реклама. Буває иноді доволі надокучливою, особливо у вигляді всіляких там popup’ів (поверх вмісту ділянки) або popunder’ів (в окремому вікні під поточним). А окрім того, всі ті ж проблеми, що й з партнерським маркетином, тільки ще, мабуть, збільшені. Так, на авторів погляд, реклама ще брудніше за продаж покликів.
  7. Сателіти, ГС. Ділянки, створені не для людей, а для пошуковців – для розміщення тих таки покликів. Такий собі інтернет-бур’ян, не дуже дошкульний, але око не тішить.
  8. Дорвеї (дори, doorways). Досить прибуткова ніша, та тут як й тій приказці: міцна тюрма, та чорт їй рад. Автор тим ніколи не займався, і сподівається, що й не буде – але, знову ж таки: хто на що вчився. Спосіб заробітку брудний, ні пошуковцям, ні тим паче людям користи, а то й відверто на шкоду. Коротше, тут починається чорнуха.
  9. Брудні партнерки, піраміди. Це вже щось напів кримінальне. Наприклад, продаж ламаного софту під виглядом OEM, або hyip’и. Ох, навіть і розповідати не хочеться. Але суть в тому, що сам споживач можливо щось корисне отримує, на відміну від наступного пункту, але “кидок” тут - річ звичайна.
  10. Лохотрони, шахрайства. Наприклад, SMS-платежі (раджу до прочитання - Полное свинство), фіктивні антивіруси, або поширення вірусів. Чому цим займаються? Це добре оплачується -  Как я заработал на квартиру. Головне, щоби не знудило. Тут, “споживач” не отримує нічого – він просто й навіть якось так елегантно прощається зі своїми грішми… й усе.
  11. Кардінг, фішинг, инші крадіжки. Відвертий кримінал. Цікавий приклад такого – вірус-здирник. Цим займаються особи, яких давно треба було повішати за … але вчасно того не зробили. Тому існує й такий “бізнес”.

На, панове, одним словом – є з чого вибирати. Вибір тут, автор повториться, кожен робить сам. Для автора, наприклад, дорвей то щось уже заледве допустиме. Все ж таки, хочеться робити щось корисне – так ніби й надійніше, й приємніше. Або, принаймні, такий от автор збоченець, відсталий від життя.

А комусь просто хочеться заробити грошей, і не кожен може й уміє заробляти по-білому. Зрештою, київський бомж заробив собі на квартиру саме на дорах.

Думаю, готелі в києві його тепер не особливо цікавлять… За підтримки: Подбай про комфорт! Кращі отели Киева в центрі. Київський готель «Україна».

Доречні дописи:

  1. Інтернет крамниці: з точки зору заробітку
  2. Про реферофобію

Лички: · · · · · · · ·

5 коментарів наразі ↓

  • kolua

    Більшість методів аморальними, найгірше забули – ДП, ЗОО та інше заборенене. Також шахрайства зі збіром коштів для допомоги дітям.

    • admin

      Тих речей, про які ви згадуєте спершу, нині майже немає – принаймні, останні роки автор такого не зустрічав. Окрім того, ці методи дуже аморальні, але з точки зору формалізму запропонованого визначення брудности, не такі вже й брудні. Тобто, вони все ж таки дозволяють клієнтові знайти те, що той шукає, хоча й пов’язані, що не дивно, зі всілякою віруснею, тощо.

      А от що стосується згданих вами шахрайств, це справді щось із чимось – поєнанння лохотрону з якимось уже просто таки диявольським цинізмом. Від такого справді може знудити – може тому й не згадав.

  • Янукович – наркоман-збоченець? Частина 2 | Голос Українця

    [...] також уже давненько. Щось не чув про такий. Так, в Інтернеті є чимало не дуже моральних речей – так само, а то й ще більше їх є у відлучному (offline) [...]

  • Ігор

    Можна знайти хороші способи заробітку webzarobitok.com

    • admin

      Так, справді ошатний і мабуть корисний ресурс для початківців. Мені, втім, сподобались відео уроки й книжки. Щоправда, жодного відео не витягнув – надто вони великі. Можливо, й справді краще розбивати їх на частини по 100Мб.

      Бажаю натхнення й успіхів у розвитку вашої ділянки.

Прокоментувати