Дохід у Мереживі

Як пройти крізь інтернет-хащі, не потонути в (інтер)нетрях, вибратись із (інет)трісця й дістатись сяйних вершин доходу й прибутку.

Intvideo.tv: критичний погляд

18.10.2009 · Один коментар · Послуги

Продовження. Початок в Intvideo.tv: платні відео-опитування.

Адже, оскільки проблемою системи нині є саме недостатня кількість рекламних оголошень, логічно поміркувати про те, як збільшити їх число.

Візьмімо до розгляду той таки приклад, що пропонується на ділянці IntVideo - Сервис будущего:

Основное преимущество рекламы на телевиденье - это широта охвата аудитории, ... [вирізане] но стоимость размещения рекламы на ТВ очень и очень велика, так, к примеру, 1 минута эфирного времени на ОРТ стоит 5000$.

Звичайно, сума в 5000$ за хвилину справляє враження й спонукає до гадки: а чи не можна заплатити ті гроші не каналу, а напряму споживачеві? Так, Інтернет це дозволяє, й у цьому його принципова відмінність від инших інформаційних носіїв. Та чи насправді життєспроможна ця схема?

Щоби відповісти на це питання, спершу погляньмо, як витрачаються гроші за рекламу, показану на телебаченні.

Населення РФ становить приблизно 140млн. чоловік. З них, автор гадає, можна припускати, що в найдорожчі години (так званий "прайм-тайм") телевізор переглядає й 30 і навіть 50% населення. Візьмім меньше число й матимемо близько 50млн. глядачів. Звичайно, телеканалів багато - отже, певний канал (якщо він справді популярний) може розраховувати лише на частку в 10 чи 20% (якщо показують щось цікаве). Тепер візьмім більше число (для різноманітности) й матимемо чисельність авдиторії прайм-тайму: 10млн. глядачів.

Тепер, щоби оцінити чисельність цільової авдиторії (тобто, тих людей, на яких розрахована реклама, які принаймні потенційно можуть купити відповідний товар), припустімо, що рекламується пральний порошок. (Якщо ми виберемо инший товар - скажімо, спиртне чи автівки, - то цільова авдиторія, можливо, й зменшиться, але зросте й ціна самого товару, тому врешті решт ми дістанемо подібні розрахунки).

Отже, цільова авдиторія - жінки-домогосподарки. В такому разі, нам слід відкинути чоловіків і дітей,  а також тих, хто перемкнеться на инший канал під час реклами чи відійде від телевізора, тих, хто призвик до своєї марки прального порошку й не мають щонайменшого наміру змінювати свої уподобання...

Але навіть тоді цільові покази телереклами становитимуть (ще й можливо "з запасом") 500 000 показів. Отже, в перерахунку на одного потенційного споживача витрати становитимуть лише 5000 долярів / 500 000 показів = 1с на глядача. Лише один цент!

Тому навіть якщо та реклама буде показан 3 й 5 і навіть 10 разів, то й тоді витрати на рекламу буде нескладно викупити, "зашивши" ці кошти в ціну товару.

Тепер погляньмо, яким чином і чи зможе конкурувати з такими показниками Intvideo.tv.

Intvideo.tv: оцінка ефективности

Насамперед, слід навести вартість реклами на Intvideo.tv для порівняння. Вона становить приблизно 12с за хвилину (при оплаті через WebMoney) або 16с за хвилину (при оплаті через банк).

Тобто, на один показ рекламарю пропонується заплатити приблизно стільки ж, скільки за всю рекламну кампанію по телебаченню! Щось сумнівне. Але може тут є якісь инші конкурентні переваги? Так, вони є.

По-перше, наголошується, що сервіс дозволяє вибирати цільову авдиторію і значно підвищує лояльність, терпимість глядача до реклами:

...на самом интересном месте врывается рекламный блок. Недовольный и возмущённый потребитель, как правило, в этот момент переключает на другой канал, либо убирает звук... У нас за добровольный просмотр, в удобное время, потребитель всегда будет получать деньги, в размере 50% от стоимости проката.

Але ці обставини (й покриття цільової авдиторії й низька терпимість реклами) вже враховані в наших попередніх розрахунках, і вони показують, що цього замало. (Це навіть полишаючи осторонь питання про точність влучання в цільову авдиторію на основі даних, наданих користувачами - адже вони можуть бути неправдивими...)

По-друге:

Intvideo дает возможность провести маркетинговое исследование по более доступной цене. Большие компании ежегодно тратят миллионы на проведение своих исследований

Суміщати таке дослідження з рекламою? Досить дивна річ. Адже таке дослідження має виконуватися до реклами, часто навіть до створення товару... Але хто зна, можливо, це й підвищить ефективність заходу, та аж ніяк не в рази.

По-третє:

предоставлен ряд возможностей, позволяющих потребителю остановить видео-сюжет, перемотать на начало, или же добавить Ваш ролик в избранное, что бы просмотреть его позже.

Що ж, це, мабуть, справді може збільшити ефективність реклами, та знову ж таки - на десятки відсотків, але не в рази. І навіть якщо все перелічене й покращить ефективність реклами в два рази, то перерахована ціна хвилини однаково становитиме близько 6-8 центів, при тому, що телебачення за ту ж ціну дозволятиме досягти набагато більшої досяжности.

Але це, нажаль, ще не все. От уривок з одного з відгуків на цей сервіс:

пишу как рекламодатель, сервис данного сайта для большинства рекламодателей совершенно бесполезный. по пунктам: 1. лично я никогда не отдам деньги за просмотр моей рекламы тем людям которые в ней не заинтересованы, т.е. на данном сайте собрались люди для заработка денег и им, на мою рекламу, вообще плевать с большой колокольни.

Адже авдиторія самого сервісу - доволі специфічна. А саме, це люди, що приваблені в сервіс можливістю отримати винагороду за перегляд відео-реклами. Але чи зацікавлені вони в самому товарі? Чи є вони платоспроможними? Чи призведе, отже, рекламування товару на цьому сервісі до збільшення його продажів (а саме це врешті решт цікавить рекламаря)?

Конкретніше, якщо ми маємо авдиторію, яку можуть привабити обіцянки оплати в 3,6 долярів (а насправді в рази меншу!) за годину доволі тупої й таки втомливої роботи, то чи ж є вона платоспроможна? Сумнівно.

Остаточну відповідь, очевидно, має й може дати лише практика. Але поки що ця відповідь -  заперечна.

Резюме

Хотілося б завершити все ж таки на оптимітичній ноті. Адже сама ділянка зроблена доволі якісно - отже з технічної точки зору тут проблем не має бути. (До речі, скидається на те, що розробники цього сервісу - українці. Читайте тут.)

А що стосується поки що сумнівности запропонованої схеми роботи з комерційної точки зору, то автор має сказати, що в нього виникає таке відчуття, що роботоспроможна схема десь поруч: вартість рекламування в цьому сервісі вже наближається до телевізійної, і якщо знайти спосіб підняти ефетивність роботи системи бодай у 2-3 рази - ця схема може запрацювати.

І, звичайно, Intvideo.tv - це не "лохотрон" і це не "кидалово". Адже ніяких вступних внесків від її користувачів вона не вимагає, тобто, єдине, що може втратити її користувач - це час. Сама схема роботи - чесна, але ще дуже мало перевірена, ризикова, та й то набагато більше для рекламаря.

І, звичайно, якщо вас цікавить тема маркетингових опитувань, зверніть увагу на мій инший допис Підробіток на участи опитуваннях.

http://webin.com.ua/2009/10/intvideo-tv-platni-video-opytuvannya/

Доречні дописи:

  1. Intvideo.tv: платні відео-опитування

Лички: · · · · · · · ·

Один коментар наразі ↓

Прокоментувати