Дохід у Мереживі

Як пройти крізь інтернет-хащі, не потонути в (інтер)нетрях, вибратись із (інет)трісця й дістатись сяйних вершин доходу й прибутку.

Банки, депозити (вклади) й інфляція

14.10.2009 · 2 коментарів · Банки

Учора ходив переоформляти депозит у банку. Не трилітрову (не встиг я в трилітрову - то треба було восени робити 2008; але самі знаєте - мораторій...). То у банк Данієль.

Так, автор - великий буржуй. Не дивуйтесь. У нього є аж цілих два вклади у двох банках (та ні! шо ж такоє... - і не в літрових. У готівковому вигляді в автора залишилось лише 15 долярів на згадку про буремні 90 - тоді то були таки чималі гроші... Смішно.)

Вклади невеликі (а то ще хтось роззаздриться - копостити почне... Замислився. "Капость" - це, мабуть, такий собі дошкульний пост - ка-пост-ь.)

Та шо ж такоє! Не виходить щось у автора всерйоз написати про цю тему - все щось у голові крутиться: "По п'ять, але великі... але вчора; а сьогодні по три - але маленькі"...

То, мабуть, сума тих вкладів автора смішить. Пригадується карикатура з якогось чи то Перця чи то Крокодила (були такі сатиричні журнали в Совіцькому Союзі - перший україніською, а другий - клятомоскальською мовами). На тій карикатурі доглянутий американський репортер вихваляє переваги американського способу життя: "Родина Смітів має в своєму розпорядженні відразу три лімузини!" - а в нього за плечима та ж таки родина Смітів показана, як вона мешкає в тих трьох лімузинах на якомусь звалищі старих автівок (готується їжа, на мотузках сохне одяг...).

Та кат його бери! Автор, властиво, що хоче сказати - судячи з величини ставок на депозити, на нас чекає інфляція в розмірі 20-24%. Ху. Таки сказав.

Чому автор так каже? Бо та відсоткова ставка - а саме, відсоток, який пропонується банком за користування грошима на вкладах, - є непоганим індикатором того, який рівень інфляції прогнозують самі банки.

Адже банки не мають наміру працювати собі у збиток - тому, якби вони прогнозували менші рівні інфляції, вони би й відсоткову ставку зменшили б. Але наразі для довгострокових вкладів прото не можна знайти відсоток, менший за 17 (а пересічно то й 20 і більше).

Можна, звісно, спробувати вберегтися від інфляції, розміщючи депозит у валюті - евро чи долярах. В таких депозитах відсоткова ставка менша, але вони набагато менше потерпають від інфляції.

З иншого боку, евро відносно доляра вже ніби й нікуди особливо більше рости - нині цей курс наблизився до передкризового рівня. Чи буде зростати доляр? Автору видається, що також ні або не набагато - він радше буде "стрибати", особливо, під упливом нашої української політики. В кожному разі, він заледве надійно подолає позначку в 10грн. за доляр (якщо не станеться чогось надзвичайного, звісно).

Такий авторів прогноз. Може комусь пригодиться. А за пів року його можна буде переглянути. Нагадаєте?

А в наступному дописі зараз наведу список ділянок (сайтів) банків.

No related posts.

Лички: · · · · · · · · ·

2 коментарів наразі ↓

Прокоментувати